9 juli 2014

Fonds voor Oost ondersteunt de eerste projecten

Het Fonds voor Oost heeft uit een groot aantal aanmeldingen vijf projecten gekozen die ze direct ondersteunt. Zeer diverse projecten met één duidelijke overeenkomst: initiatieven van mensen uit de buurt, die Amsterdam Oost verbeteren. Het Fonds voor Oost is er speciaal voor buurtinitiatieven die de sociale samenhang in de buurt en de beleving van welzijn en geluk versterken.

 

Projecten

Een van de aanvragers was Mirjam van Dootingh, een vrijwilliger bij de Kraaipan Oase, een begeleid wonen project voor mensen met schizofrenie. De Kraaipanners, zoals de bewoners zichzelf noemen, hebben een aantal tuinen, maar zijn niet in staat deze zelf goed aan te leggen of te onderhouden – tot ongenoegen van de bewoners eromheen die last hebben van overwoekerend onkruid. Mirjam heeft een plan bedacht om de tuinen aan te leggen en structureel te onderhouden. Ze heeft de bewoners zelf, hun begeleiders en buurtbewoners gevraagd of zij willen helpen bij het onderhoud. Een sociale werkplaats verzorgt de aanleg van de tuinen tegen zeer lage kosten. Dit is een project dat het gedachtegoed van het Fonds voor Oost goed onderstreept: de hele buurt is betrokken, de hele buurt heeft er profijt van. Er wordt op een hele praktische manier gekeken hoe je samen een probleem in de buurt kunt verhelpen. Bovendien versterkt dit project de onderlinge betrokkenheid.

Mirjam vertelde over het gemak om een aanvraag te doen: “Ik had een keer gebeld, kon een kort aanvraagformulier invullen en een maand later kregen we het geld. Het ging echt heel gemakkelijk.”

Ook het Bankjescollectief is zo’n initiatief. Jesse Jorg, de bedenker, vroeg zich af hoe je mensen op een laagdrempelige manier met elkaar kennis laat maken. Het antwoord was simpel: door een bankje voor de deur te zetten en de hele buurt uit te nodigen! Het bankjescollectief organiseert dagen waarop buurtbewoners hun bankje openstellen voor publiek. De bankjeseigenaar serveert koffie of een zelfgebakken taart, maar kan ook een knikker-clinic geven of stoepkrijtsessies houden. De eigenaar bedenkt het zelf en de bezoeker mag een zelfgekozen bijdrage geven.

 

Vrolijke bijeenkomst

Tijdens een vrolijke bijeenkomst in café-restaurant Polder roemde Clayde Menso, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (een van de initiatiefnemers van het Fonds voor Oost), de kracht van wijkgerichte initiatieven: “Jullie hebben het initiatief genomen; jullie zetten je actief in voor een leukere, betere buurt.” Na een innemende presentatie van de verschillende projecten, kenden Duco Wildeboer en Roel Steenbeek namens het Fonds voor Oost ‘officieel’ een bijdrage toe. Ook zij waren lovend: “Met kleine middelen brengen jullie op grote schaal verbindingen in de buurt tot stand. Het is jullie gelukt om een creatieve oplossing te vinden voor kleine en grote problemen die in de buurt spelen.”